Taekwondon lajitietoa

Mitä on Teakwondo?

Taekwondo on Korealainen kamppailu- ja itsepuolustuslaji, jonka taustalla on vuosisatainen kamppailutaitoperinne niin lajin emämaassa Koreassa kuin naapurivaltioissa Japanissa ja Kiinassa. Taekwondo kehittyi omaleimaiseksi kamppailu-urheiluksi 1960-luvulla, kun sen kilpailusääntöjä muutettiin selvästi erilaiseksi kuin karatessa. Potkuille annettiin suuri painoarvo verrattuna lyönteihin ja ottelu rakennettiin täyskontaktin sekä turvallisten suojien varaan. Taekwondossa voi kilpailla kahdessa hyvin erilaisessa kilpailumuodossa, ottelussa (kyorugi) ja liikesarjassa (poomsae).

Taekwondon osa-alueet

Tutustu Taekwondon osa-alueisiin
Suomen Suomen Taekwondoliiton kotisivuilla ->

Filosofia

Tutustu Taekwondon filosofiaan
Suomen Suomen Taekwondoliiton kotisivuilla ->

Sanastoa

Peruskomentoja
 1. Charyot Huomio
 2. Kyongne Kumarrus
 3. Jumbi Valmistaudu
 4. Sijak Aloita
 5. Tyro tora Käänny ympäri
 6. Kallyo Seis
 7. Kyesok Jatkakaa
 8. Baro Paluu valmiusasentoon
 9. Kuman Lopetus
 10. Tzu Ole vapaasti
 11. Antso Istumaan polvi-istuntaan
 12. Iroso Nouskaa

Vyöjärjestelmä

Taekwondoharjoittelun virstanpylväitä ovat vyökokeet, jotka osoittavat karkeasti harrastajan osaamistason. Vyöt jakautuvat värivöihin eli kup-arvoihin (10.kup - 1.kup), sekä mustien vöiden dan-arvoihin (1.dan - 9.dan). Alle 15-vuotiaiden mustaa vyötä kutsutaan poom-vyöksi, ja se on punamusta. Kun harrastaja täyttää 15-vuotta vyö vaihdetaan automaattisesti mustaan.

Ensimmäinen vyökoe pidetään alkeiskurssin aikana ja muita kokeita muutamia kertoja vuodessa. Ensimmäisessä vyökoetilaisuudessa harrastaja saa taekwondoliiton passin, joka on oltava aina mukana vyökokeeseen tultaessa. Ilman passia vyökokeeseen ei voi osallistua.

Seuran ohjaajat kutsuvat harrastajan vyökokeisiin, kun taitotaso ja harjoituskerrat ovat riittäviä. Omaa valmiutta ei siis ensisijaisesti arvioida itse ja näin harrastaja säästyy turhalta jännittämiseltä ja itsekritiikiltä, sekä epävarmuudelta omasta valmiudestaan vyökokeen läpäisemiseksi. Hylsyt vyökokeissa ovatkin melko harvinaisia.